Aqabai-öböl

Az Aqabai-öblön négy ország (Egyiptom, Izrael, Jordánia, Szaud-Arábia) osztozik. A jordániai partszakasz 26 km hosszú, az izraeli határtól a szaud-arábiai határig tart. A parton sorban szabad strandok, szállodák strandjai, a Royal Yacht Club kikötője, teherhajó kikötők sorát láthatjuk, majd van egy védett partszakasz az egyetem tulajdonában, és legvégül következnek a népszerű merülőhelyek. 

Az Aqabai-öböl élővilága igen változatos, szépséges, helyenként hihetetlen színvilággal, formagazdagsággal lehet találkozni, mind a halak, mind a korallok, mind a növényállatok tekintetében. A népszerű merülőhelyek a várostól 15-17 km-re találhatóak. A legismertebb merülőhely a JAPÁNKERT (Japanese Garden) nevet kapta gyönyörű élővilágáról. Itt bámulatos, káprázatos színű halakkal (tűzhal, oroszlánhal, muréna, kőhal, bohóchal, tűhal stb.) találkozhatunk, vízi élőlényeket csodálhatunk, de található itt rengeteg színű és formájú kemény- és lágykoral, óriás gorgóniák, növényállatok és sok más különböző formájú életformák. 

Igen kedvelt merülőhely a CEDAR PRIDE nevű 6000 tonnás több, mint 70 méter hosszú nemzetközi szállítóhajó roncsa. Ezt Abdullah Jordán Király 1985-ben süllyesztette el katonáival a búvárok számára. Az érdekessége, hogy két nagy korallszirtre van lefektetve úgy, hogy át lehessen úszni alatta. A hajó legmélyebb pontja 27 méteren található, a legmagasabb pontja kb. 9 méteren, amit sznorkelezve, a felszínen úszva is lehet látni. A hajó a bal oldalán fekszik, nagyjából párhuzamos a parttal. A hajóroncs környékén számos gyönyörű korallt, óriáskagylókat, változatos halakat lehet látni.

  • Slider 1